Guia SEO per a Bloggers [ca]

Guia de SEO per a bloggers

Traducció al català d’un article d’un article de posicionament web per a bloggers del conegut SEO Aaron Wall (l’article original en anglès es pot consultar aquí).

Seccions

Què sap Google sobre el teu Blog

Els cercadors tenen un ventall d’eines de confiança per l’analisi dels blogs. Google sap molt més sobre el teu blog del que puguis creure. Pensa que Google és amo de…

 • El cercador líder de recerques (Google.com, .es, .cat, …)
 • Servei capdavanter de emails (Gmail)
 • Les pàgines d’inici configurables més utilitzada (iGoogle)
 • El lector de feeds més utilitzat (Google Reader)
 • Servei d’estadístiques i analitica web més utilitzat (Google Analytics)
 • La xarxa d’anuncis distribuïda més gran del món (Google AdSense)
 • Una barra d’eines que monitorea el tràfic (Google Toolbar)
 • El lloc de videos més gran (Youtube)
 • Milions de dades i informació que emmagatzema dia a dia

Extrapolant la confiança amb les dades proporcionades pels altres usuaris

Si un usuari que prové de Google es subscriu al teu blog. Quina importància se li pot donar-li a la decisió d’aquesta persona? Durant quant temps romandrà subscrita? Amb quina freqüència interactuen els usuaris amb el teu blog? Amb quins altres blogs interactuen? Quins tan regulars són els seus hàbits de recerca i de email?

Si altre blog inclou un enllaç al teu, quina confiança ha de Google donar-li a l’enllaç i així ajudar que et posicionis millor? És un blog respectable i conegut? Quants usuaris estan suscriptos al seu RSS?

Mentre que serveis com ara Bloglines o MyBlogLop podrien respondre a algunes d’aquestes preguntes, Google pot respondre-les millor que qualsevol altre.

A més de totes aquestes respostes, Google sap quina edat te el teu blog, amb que regularitat s’hi afegeix nou contingut i amb quina rapidesa creix la quantitat de links entrants.

Perquè el SEO per a blogs és diferent que per a altres pàgines

L’optimizació per a cercadors (SEO) per a un blog és diferent que el SEO per a altres pàgines principalment per el factor social que incorporen les plataformes de blogging. No es tracta de comprar enllaços o d’utilitzar tècniques black-hat. El SEO per a blogs està més orientat a aconseguir les visites creant continguts que cridin l’atenció i que valguin la pena.

La Naturalesa Social dels Blogs

 1. Els RSS i els lectors de feeds fan fàcil als lectors la tasca de subscriure’s a tot el contingut nou que creis i els permet ser notificats a l’instant que en el publiques.
 2. Molta gent que llegix blogs també en té de propi, potser amb centenars de suscriptos. Si algun que altre blogger respectable publica la teva entrada, podràs assolir un efecte dominó on molts altres lectors accediran al teu contingut.
 3. Els blogs més populars generalment demanen feedback i solen tenir desenes de comentaris en cada entrada, afegint contingut únic elqual espot èsser posicionat.
 4. Optimitzar un blog es tracta més de capturar l’atenció de l’usuari i donar el crèdit corresponent per difondre idees que d’optimitzar cada pàgina especificament per a aprofitar els algoritmes dels cercadors.

Registre de Dominis i Hosting per a Blogs

Serveis com TypePad, Blogger o WordPress.com et permetran allotjar el teu blog en un subdomini. No facis això! Algun dels serveis oferixen una limitada quantitat de funcionalitats i/o prohibeixen la utilització d’anuncis en el blog. Et pot contar mesos o anys aconseguir una audiència i si realment vols dedicar-te a obtenir beneficis del teu blog, seria molt millor que tinguessis el teu propi lloc i domini amb una empresa d’alotjament de pàgines web abans que haver de migrar tot el blog en un moment determinat.

Es pot aconseguir un domini propii un allotjament per uns pocs euros al cap de l’any i algunes empreses d’allotjament, com Dreamhost, ofereixen el servei d’instal3lació de wordpress en un sol click.

Anàlisi de Paraules Clau

Eines Tradicionals

Existeixen gran nombre d’eines gratuïtes i de pagament per a trobar paraules claus amb tràfic i detectar les més buscades. Moltes d’aquestes eines com Wordtracker oferixen resultats de les recerques més recents.

Recerca de Tendències

A part de buscar contingut històricament popular, tot blogger també hauria de buscar contingut nou i actualitzat. Es pot trobar molta informació del que s’està buscat ara mateix en llocs com ara Technorati, Google Blog Search, i Google News. Serveis com Google Trends and Yahoo! Buzz Index et permetran trobar les entrades més llegides ahir.

On utilitzar les paraules clau dins del teu blog

És fonamental que utilitzis les paraules clau en el títol de cada pàgina i que preferiblement estigui al principi. Podries repetir aquestes paraules en el contingut, utilitzar frases o paraules relacionades i inclus repetir-la un parell de vegades però el més important de tot és que resulti natural. Assegura’t que el text sigui agradable a la lectura per a un humà i no per a un robot d’algun cercador. Les possibilitats que siguis enllaçat són molt més elevades d’aquesta manera.

Les eines tradicionals et mostren el contingut més popular però existeixen altres com ara Quintura que et facilitaran la tasca de trobar paraules relacionades i sinònims.

Descobrint Informació

Recerca de mems

Quines son les idees més difoses en aquest moment? Qui o què és el centre de la conversa en el món dels bloggers? TechMeme i TailRank destaquen els posts més populars, permetent també filtrar-los per determinats temes. El Banc Mundial va llançar BuzzMonitor com un programa de codi obert que permet a qualsevol tenir el seu buscador de mems.

YouTube

Les llistes de YouTube són una excel·lent font d’informació (El més popular d’avui, El més comentat d’avui, i Els preferits d’avui). Segurament molta d’aquesta informació resulti irrellevant per al teu blog però et podran ajudar a trobar idees i nous continguts.

Pàgines de Notícies

Digg, Del.icio.us, StumbleUpon Buzz, Meneame (castellà) o la Tafanera (en català) et mostraran idees més populars actualment entre els marcadors socials.

Concentrant-nos en la Competència

No és necessari que estiguis assabentat de tot per a tenir èxit però si sobre el teu mercat. Si llegeixes o dues una dotzenes de blogs sobre temes relacionats amb el teu blog, podràs estar al cas de qui estan sent enllaçat i perquè la gent parla d’ells, permetent identificar i crear idees més conegudes.

Subscriure’t a aquests blogs pot ser molt fàcil utilitzant iGoogle, Google Reader, o Bloglines. Podràs veure enllaços entrants a determinats blogs amb Technorati o Google Blogsearch.

Blog searchDescobrint Noves Idees

Utilitzant el mètode mencionat anteriorment podràs trobar els motius pels quals una notícia es fa popular en determinats sectors i mercats. Analitzant aquesta informació podràs intentar adaptar aquestes idees al teu propi mercat i així descobrir idees sorprenents. Tot el contingut amb que trobaràs (lectures en línia, llibres, imatges, revistes, conferències, experiències personals, etc.) són totes fonts d’inspiració. Sol ser una bona idea portar càmera digital i un anotador allà on vagis.

Escrivint Títols Clars i Cridaners

Un autor de ciència ficció molt popular i blogger a Boing Boing diu el següent sobre la redacció de títols:

Escriviu-los com si fossis un redactor d’un diari.


Els tiols descriptius ajuden a posar el contingut en context i fan que sigui molt més factible que la gent faci clic en el teu lloc quan aparegui en els resultats de recerca.

També podràs optar per atrapar emocionalment als teus lectors, realitzant alguna pregunta o promesa per a solucionar un problema.

Optimitzant l’Estructura del Blog

Destaca el teu millor contingut

Fins a Setembre del 2007, la pàgina d’inici de Aaron Wall eren els comentaris més recents del blog. Mentre que això ajuda i fomenta la incorporació de nous comentaris, pot espantar als que no coneixen el sector. Si crees un blog popular, assegura’t que la pàgina d’inici sigui atractiva als que mai l’havien vista abans. Els pots guiar a través del procés d’aprenentatge, mostrar-los per on començar destacant el teu contingut més important. Si el teu lloc creix en un negoci reinverteix per a crear eines, fòrums i altres funcionalitats interactives perquè la gent continuï visitant-lo.

Molts sistemes de blogs et permetran destacar el teu contingut popular automàticament. Incloent un accés amb un sol click als teus posts més visitats acosta millor als usuaris al teu contingut, augmentant les possibilitats d’aconseguir enllaços.

Molts dels lectors podrien ser nous al blog. Citant amb enllaços interns els teus articles antics li permetran entendre el marc de referència sense necessitat que hagis de repetir històries una vegada i una altra.

Bloqueja el Contingut Duplicat

Michael Gray ofereix molts consells d’optimització per als blogs en WordPress en el següent vídeo:

 • Cada entrada que publiquis ha de pertànyer a una sola categoria.
 • Utilitza la funció more de WordPress per mostrar una petita porció de les teves entrades a les pàgines de categoria.
 • Utilitza l’arxiu robots.txt per a bloquejar arxius o qualsevol altra secció.

Categories i Tags

Crea categories que estiguin alineades amb les paraules clau del teu sector. Fer això et permetrà crear una estructura de lloc que ajudi a les pàgines de les categories posicionar-se. Si el teu lloc se centra en la pèrdua de pes, llavors crea categories de l’exercici, dietes, pastilles i per exemple suplements.

Si fas servir categories i tags intenta evitar superposició. Per exemple, és una mala idea tenir una pàgina de categoria anomenada Construcció d’enllaços i després fer servir moltes vegades l’etiqueta contrucció d’enllaços en moltes entrades. Aixó també t’ajudarà a limitar la quantitat de categories a una o dues dotzenes com a màxim en lloc de tenir centenar-se amb poques entrades a cadascuna.

Entrades relacionades

Molts blogs tenen enllaços als posts anteriors i posteriors. Des d’un punt de vista de la usabalitat això és convenient, i al seu torn ajuda als cercadors a navegar dintre del blog. També existeixen plugins per WordPress o Drupal que et permet llistar posts relacionats baix del post actual, ajudant als lectors trobar informació en cas que vulguin continuar llegint.

Arregla els títols de les pàgines

Molts gestors de contingut utilitzen i nom del lloc abans del nom del post en les pàgines internes. El millor és que el titulo sempre comenci amb la informació mes rellevant primer. Drupal fa això per defecte però para WordPress trobarem moltes eines com all in one SEO pack i SEO Title Tag.

Estadisticas i Analitica Web

Un programa de estadistiques i analítica web et mostrarà:

 • Qui enllaça al teu blog
 • Que posts aquesta enllaçant
 • Que va buscar la gent que va trobar el teu blog

Si coneixes el tipus de gent que et cita, és molt fàcil crear contingut addicional que els agradarà. Alguns bloggers modifiquen una mica les seves pàgines amb més èxit per a afegir paraules clau i així posicionar-se millor per a paraules addicionals.

Google Analytics és gratuït. Mint també és molt bo però costa 30 dòlars per blog. Performancing i MyBlogLog oferixen estadístiques web orientades a bloggers.

Controvèrsia

Molta gent és controlada per les seves pors, però la majoria de la gent amb més èxit es deixa guiar per la intuïció i pel seu instint.

 • A ningú li agrada lo avorrit. Alguns bloggers es preocupen per ser multats o per ofendre a algú. Quan algú m’amenaça amb iniciar accions legals, el meu nom i la meva exposició creixen enormement. No vull dir que ho facis tot el temps però les amenaces il·legitimes per part d’algunes empreses et brindarà exposició i confiança.
 • La destrucció creativa és part del negoci. D’aquí uns anys és possible que la gent pagui per poder oferir informació com aquesta. Les empreses s preocupen per com defensar les marques registrades però mentre Internet es torna més competitiva, som afortunats els quals adquirim suficient atenció com per a ser copiats.

Utilitza el màrqueting després de llançar el teu blog

Sent Destacat

Si sou nous al màrqueting a Internet, llegix el post de Seth Godin Purple Cow per entendre com crear idees increïbles. Els enllaços no són altra cosa que una cita. Si et tones conegut, els enllaços apareixeran però no sense una empenteta del màrqueting anteriorment.

Sent Creïble

La majoria de la nova informació és spam. Mentre que aquesta tendència continui, per als lectors serà molt mes fàcil detectar informació de qualitat a l’instant.

Si utilitzes el disseny que ve amb WordPress per defecte, probablement els teus lectors ho notin. Si n’utilitzes un de diferent o pagues per un a mesura, mostraràs que t’importa i que estàs disposat a invertir en el teu lloc. El format i el disseny milloren la credibilitat.

Sigues fàcil de contactar, mostra l’adreça del teu negoci o publicar una pàgina amb informació sobre la teva empresa; tot aixó millora la confiança en el teu lloc.

Enllaça altres blogs

Molts bloggers revisen constantment qui ho enllacen i qui llegixen els seus continguts. Enllaçant a altres llocs relacionats és una de les tècniques de màrqueting més econòmiques. No solament ho enllacis i els citis. Assegura’t d’agregar valor explicant perquè creés que estan en la veritat o estan equivocats. Inclusivament podries considerar demanar informació o entrevistar-los.

Construcció de Links

Els cercadors veuen els enllaços com un senyal de confiança. Si podés fer-lo, els recomano que llistin nous blogs en directoris generals o del nínxol.

Promociona El teu Lloc

L’exposició genera més exposició. Si et gastes uns diners a promocionar el teu lloc ara tal vegada guanyis popularitat uns mesos abans.

 • Les campanyes de pagament per clic t’ajuden a comprar tràfic rellevant des dels cercadors.
 • Adwords té una xarxa de contingut gegant anomenada Adsense. Comprant anuncis orientats a llocs web et permetrà apuntar a llocs específics, relacionats amb el teu.

Entenent els Efectes d’Internet

Avantatge acumulatiu

El 15 d’Abril del 2007, un científic social, Duncan J. Watts va publicar un article en el Nova York Times anomenat És Justin Timberlake un producte de l’avantatge acumulatiu? A l’articule Duncan destacava la naturalesa social de les nostres decisions:

“Les persones mai prenen decisios independents -en part perquè el món t’oferix tantes alternatives diferents que tenim poca esperança de trobar el que realment volem; en part perquè mai estem 100% segur del que volem; i en part perquè el que volem generalment és experimentar el mateix que altres persones properes”

A causa de la naturalesa en grup de la presa de decisions, moltes idees es mantenen populars només perquè ja són populars avui dia.

Comportament Social

 • Comentaris: Si el teu lloc rep molts comentaris, és més probable que la gent es sumi a la discussió. Pots destacar el teu enllaç a Afegeix el teu Comentari o bé mostrar alguns comentaris recents en la barra lateral. Si responem als comentaris, és més probable que la gent ens contesti. Alguns bloggers s’alien per a comentar-se mútuament perquè les seves notícies aparentin ser mes actives.
 • Quantitat de Suscriptors: Si tens centenars o milers de subscriptors, seria convenient que publiquis aquestes estadístiques.
 • Demanar Autoritat Prestada: Demaneu a alguna persona destacada en la indústria que et doni la seva opinió abans de llançar un projecte.

Afegeix interactivitat

Les persones llegixen els blogs perquè prefereixen fer-lo abans que haver de llegir un llibre sencer. Afegir imatges i vídeos en les teves entrades i segmentar grans blocs de text amb llistes ordenades ajuden a una lectura més amena.

Tenir concursos interactius o lliurant premis pot resultar la forma més fàcil que uns altres parlin del teu bloc i “que se’n parli” és la clau per als guanys del futur.

Participa en Llocs Populars per a Guanyar Confiança i Exposició

 • Les comunitats i els fòrums solen tenir un tràfic considerable. Participant en els temes populars pot ajudar a destacar el teu nom. També solen ser una excel·lent font d’idees i de contingut. Si la gent pregunta regularment coses en un fòrum, segurament també sigui una recerca freqüent en els cercadors.
 • Escrivint articles per a altres llocs et permetrà aprofitar la seva marca, equitat, confiança i tràfic de forma gratuïta.
 • Deixant comentaris rellevants en blogs relacionats pot encuriosir a algun lector que acabi subscrivint-se al teu.

Sigues Subjectiu

Tenint una opinió i una tendència marcada fa més fàcil a uns altres de compartir les teves idees i pensaments per a guanyar confiança i difondre el teu missatge. La majoria (sinó tots) dels blogs politics són increïblement subjectius.

Sigues pacient amb els guanys

Si el teu lloc immediatament utilitza Adsense arriba del contingut resultarà molt difícil a posicionar-te entre els lectors del teu sector.


La entrada Guia SEO per a Bloggers [ca] ha sido publicada el 22 de abril de 2008 en Seo y posicionamiento en Google | 10 Comentarios »

10 Comentarios en “Guia SEO per a Bloggers [ca]”

 1. 1 Cristina dice (22 / abril / 2008):

  Mira … ja tens tema pel pròxim seminari.

 2. 2 admin dice (23 / abril / 2008):

  :) Ja ho havia pensat. El que passa es que paga promoció econòmica de Figueres i no crec que el posicionament de blog tingui massa interés a nivell d’empresa.

 3. 3 Agnès dice (23 / abril / 2008):

  Amb una maiga vam assistir a l’últim seminari de Figueres i estem començant a crear el nostre bloc, tindrem molt en compte la informació d’aquest article! moltes gràcies!

 4. 4 Cristina dice (19 / mayo / 2008):

  Si el teu lloc immediatament utilitza Adsense arriba del contingut resultarà molt difícil a posicionar-te entre els lectors del teu mercat ?? perquè ?

  En quan a no registrar-se en un subdomini, serveix comprar el domini des del mateix blogger ? hi ha l’opció dins l’administració del blog. Ara tindré un http://www.ggg.com. Però segueix formant part de blogger, clar. Jo que no se res de programació, ni tinc intenció de ficar-m’hi, com puc tenir un blog personalitzat + domini propi ?

  aquests espai per crear blogs “propis”, són molt difícils ? n’hi ha algun especialitzat en novatos ?
  Gràcies

 5. 5 Isaac dice (19 / mayo / 2008):

  Puntualitzo que es tracta d’una traducció literal,no es pas la meva opinió. Gairabé estic d’acord amb tot.

  El tema de l’Adsense: no ho se. :) El que si que es veritat es que si es volen fer diners amb Adsense val la pena tenir paciència i no fer-lo servir fins que no es té un tràfic considerable.

  Respecte al tema del subdomini / domini pròpi. Val la pena tenir servidor i domini propi per diversos motius. Jo, ja ho saps, soc molt partidari de wordpress. Si t’animes m’avises i et dono un cop de ma.

  Isaac

 6. 6 Cristina dice (20 / mayo / 2008):

  POSÍ , clar que m’animo.

  Lo de adsense : dubto que sigui rentable.

  WordPress: he trobat més blogueros que ho tenen amb plantilla pura i dura. Total, tard o aviat m’hi voldré posar a investigar el funcionament extra de wordpress. Al final he decidit deixar-li.

  Gràcies per la resposta.

  Tens molta info interessant. M’ho penso llegir tot i exprimir-te a preguntes. No conec a ningú més que domini això com tu, o sigui que t’ha tocat :P .

 7. 7 Burro Romero dice (23 / enero / 2009):

  Gràcies per el teu blog. L´he trobat molt informatiu.

 8. 8 Blackhat SEO dice (13 / noviembre / 2009):

  “Amb una maiga vam assistir a l’últim seminari de Figueres i estem començant a crear el nostre bloc, tindrem molt en compte la informació d’aquest article! moltes gràcies!” LMAO

 9. 9 tanaka dice (08 / agosto / 2011):

  Great blog man, had a lot of great reads! hope you can update in due time :)

 10. 10 new era hats nz dice (10 / diciembre / 2011):

  I recently found the report and have already been studying combined. I must convey my admiration of the producing expertise and ability to create readers go through from the start to the end. I would like to read new content and also to share my ideas together with you.


Deja tu comentario, pregunta o opinión sobre Guia SEO per a Bloggers [ca]